Kríza v eurozóne neskončila, zotavovanie začne v druhom polroku 2013

01.12.2012 Celý región

Paríž 1. decembra (TASR) - Kríza eurozóny sa ešte ani zďaleka neskončila, vyhlásil v piatok (30. 11.) guvernér Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, informovala agentúra Reuters. Preto musia členské štáty menovej únie šetriť a smerovať k bankovej únii a konečne prestať žiť v "rozprávkovom svete", ktorý je príčinou vzniku súčasných problémov.

Draghiho výzvu zopakovala aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, ktorá uviedla, že vytvorenie bankovej únie s právomocou na dohľad nad všetkými bankami v eurozóne by malo byť prioritou eurozóny.

Podľa Draghiho bude dlhová kríza eurozóny pokračovať aj počas budúceho roka. "Ešte sme sa nedostali z tejto krízy," povedal Draghi v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1. "Zotavovanie väčšiny krajín eurozóny sa určite začne v druhej polovici roka 2013."

"Kríza nám ukázala, že sme žili vo svete rozprávok," dodal šéf ECB a poukázal na neudržateľné verejné dlhy, slabé banky a slabú politickú koordináciu v rámci eurozóny.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región